Extrudálók


Típus Motor (kW) Teljesítmény szója esetén (kg/óra)
KS 100 11 100-120
KS 200 22 200-220
KS 250 30 250-280
KS 300 37 300-320
KS 500 55 500-530
KS 650 75 650-680
KS 800 90 800-850

Kukorica esetén a teljesítmény 40-50%-kal kevesebb!

Mi az extrudálás?

A magok nagy hőmérsékleten (120-150 C°) és nagy nyomáson (max. 40 atmoszféra) történő összezúzása, őrlése egy speciális csigás berendezéssel. Az extrudálás folyamat során a gabona megőrlődik, a nagy hő és nyomás hatására dehidrálódik, továbbá sterilizálódik, majd a berendezésből kilépve felpuffad.

Miért jó az extrudálás?

A puffasztott takarmány sokkal könnyebben emészthető az állat számára, mint az egyszerű darált takarmány. A rövid ideig tartó extrudálási folyamatnak köszönhetően az enzimek, vitaminok, aminosavak megmaradnak a készáruban és maradéktalanul fel tudnak szívódni az állat gyomrában. Mindemellett a nagy hő hatására a káros mikroflórák és az egyéb nem hasznos anyagok elpusztulnak, inaktiválódnak, így teljesen steril és igazán jó minőségű takarmányt kapunk. Az extrudált takarmánnyal minden állat esetén súlygyarapodás növekedés érhető el rövid időn belül! Szarvasmarha és baromfi esetében fokozottabban nő a súlygyarapodás a normál nem extrudált takarmány használatához képest. Fontos megjegyezni, hogy extrudált takarmány alkalmazásával a takarmány fertőtlenítése nem igényel egyéb költséget!

Mit extrudálhatunk?

Mindenféle gabonafélére tudunk biztosítani extrudáló berendezést legyen az szója, kukorica, búza, árpa, rozs stb.

Előnyei:

  • Alacsony beruházási költség.
  • Alacsony energiaigény.
  • Kis helyigény.
  • Kiváló minőségű, magas tápértékű takarmány előállítás.
  • Könnyen emészthető jól felszívódó takarmány. – Gabona alapanyag megtakarítás.