Gabonainas

A gabona forgatás jelentősége

A terményt rendszeresen kell forgatni, hogy elkerüljük a kérgesedést, penészesedést, különösen, ha az éppen leszárított terményt nem hűtik le kellően. Szellőztetés nélkül a gabona minősége gyorsan romlik. A gabonainas a terményt teljesen átforgatja, így alkalmas a termény minőségromlásának elkerülésére, használatával biztonságosabb a tárolás. A gabonainas segít a mikotoxin képződés megelőzésében is.

A mikotoxinok a fonalas gombák kedvezőtlen feltételek közötti szaporodása közben termelődő termékek,amelyek az élelmiszer-láncban gyakran fordulnak elő, és veszélyt okozhatnak a közegészségügyben is. Elszaporodásuk mértékét a gabonafélék, olajos-növényekérzékenysége, az oxigén jelenléte, a hőmérséklet és nedvességtartalom határozza meg. A gabona tárolása során a kisebb nedvességtartalom mellett az úgynevezett raktári penészgombák szaporodnak el. Toxintermelésük tárolástechnikai hibákra utal, amelyeket a gabonainas használatával megelőzhetünk, és így a takarmány nem mérgezi az állatokat.

A gabonainas működési elve

A gabonainas a síktárolóban tárolt termény átforgatására szolgáló önjáró csiga. Mivel nem engedi, hogy az áru összetapadjon, javítja a gabona szellőzését. Ha a gabonainast a termény tetejére helyezi, és elindítja a motort, az automatikusan függőleges helyzetbe hozza magát, elindul, és úgy forgatja át a gabonát, hogy a szemeket alulról felhozza.

 

Előnyök

  • A gabonainas nem okoz sérülést a terményben
  • Fellazítja a halmot
  • Kicsi az energiaigénye
  • A raktár teljes tárolókapacitása kihasználható, mivel nincs szükség a gabona mozgatásához szükséges utak kijelölésére
  • Segít megelőzni a túlmelegedést és a kártevők elszaporodását
  • Egyszerű, gazdaságos, költséghatékony szemcseméret állítás